Vukao sam Olimpiju s CSS-13

Poljski magazin Skrzydlata Polska (prosinac 2020.) objavio je članak autora Witolda Ostrowskog “Z OLYMPIĄ NA HOLU”.

Riječ uredništva časopisa Skrzydlata Polska

Naš je autor (Witold Ostrowski) sudjelovao u jedinstvenom događaju – predstavi iz drevne povijesti jedriličarstva. Povijesni dvokrilni avion izrađen od drva i platna CSS-13, izrađen u Poljskoj, povukao je u zrak iznad grada Krosno drvenu povijesnu jedrilicu EoN Type 5 Olympia 2B. To se moglo dogoditi prije pola stoljeća u Poljskoj, ali u Krosnu se vjerojatno nije. Najmanje jedna Olympia s registracijskim brojem SP-441 letjela je 1949. godine u školi gorskog jedrenja na aerodromu Żar.

Jedrilicu Olimpija SP-441 vuku jedriličarskom gorskom željeznicom na vrh planine Żar, odakle će poletjeti pomoću gravitacije i gume
Riječ prevodioca

O ovom smo događaju već pisali. Avion CSS-13 zapravo je ruski školski avion Po-2, koji je konstruirao Nikolaj Nikolajevič Polikarpov. U Rusiji su ga popularno nazivali “Kukuruznik” a kod nas “Polikarac”. Nakon Drugog svjetskog rata, Po-2 je u licenciji izrađivan u Poljskoj. Poljska verzija ovog aviona dobila je oznaku tipa CSS-13. Prevodioca je u mladosti često je na jedrenje u Sinju vukao baš Po-2. Poljski CSS-13 samo je malo izmijenjen. U osnovi je to to! Napisat ćemo više o Po-2, kao i o pilotu Witoldu Ostrowskom. Članak smo opremili većim brojem fotografija nego u spomenutom časopisu.

Obnovljeni Po-2, koji je već u davno doba letio u Sinju

Vukao sam Olimpiju s CSS-13

Witold Ostrowski

Sredinom kolovoza ove godine nazvao me instruktor Roman Kiełpikowski s vrlo neobičnim i zanimljivim prijedlogom. Predložio je vuču povijesne jedrilice Olimpija s našim još starijim povijesnim avionom CSS-13.

Olimpija se sastavlja za povijesni let. S lijeva na desno: Jiři Leník, Zdzisław Banasik – šef mehaničara Podkarpatskog aerokluba, Boris Kožuh i Roman Kiełpikowski

Neobični let trebao je biti iznenađenje i poklon za 75. rođendan Borisa Kožuha, slovenskog instruktora jedriličarstva, izbornika hrvatske reprezentacije u jedriličarstvu na svjetskim i europskim prvenstvima, profesora metodologije i statistike na Sveučilištu u Ljubljani i Sveučilištu AFM Krakow te privatno ljubitelja i kolekcionera povijesnih jedrilica.

Kabina je također bila u središtu pozornosti, posebno visinomjer s tri kazaljke

Isprva sam razmišljao povezati let s proslavom 75. godišnjice Podkarpatskog aerokluba u Krosnu 5. rujna, ali nakon malo razmišljanja datum je pomaknut na 9. rujna ove godine. Ranije istog mjeseca jedrilica Olimpija bila je na sletu ljubitelja povijesnih jedrilica i ljubitelja škole gorskog jedrenja na aerodromu Žar.

Polijetanje uz pomoć gume i gravitacije 1949. godine

Vremenska prognoza za 9. rujna bila je dobra. Ekipa s Olimpijom je stigla u Krosno s nekoliko sati zakašnjenja, zbog udaljenosti između dva spomenuta aerodroma i prijevoza jedrilice u prikolici (a prikolica također spada u kategoriju povijesnih).

Olimpija na startu u Krosnu

Nakon sastavljanja smo Olimpiju odvukli na početak travnate staze 16. Let do visine 500 m trajao je nešto više od 12 minuta. Cijeli je događaj snimljen iz zraka i sa zemlje.

Povijesni par

Svojedobno su avioni CSS-13 bili opremljeni s dvije vrste propelera. Propeler s malim korakom je bio za vuču jedrilica, a propeler s većim korakom za krstarenje. Avion Podkarpatskog aerokluba ima stroj s ovim drugim propelerom.
Nakon gotovo 200 metara zatrčavanja, naš je par poletio: povijesni avion i povijesna jedrilica.

Još malo i bit ćemo u zraku

Penjući oko metar u sekundi, popeli smo na visinu od 500 metara. Unatoč činjenici da smo u avionu i u jedrilici imali radio stanice, dogovorili smo se da ćemo, kao i u stara vremena, zadržati tradiciju – na planiranoj visini pilot vučnog aviona mahanjem ruke dati će znak za otkačivanje konopa. Tako se i dogodilo u skladu s običajima i postupcima avijacije iz sredine dvadesetog stoljeća.

Olimpija otkači!

Nakon leta presretni pilot i vlasnik Olympije napisao je posvetu “Pilotu šleperu” u knjizi Born to fly, koja je zapravo svojevrsna Borisova zračna biografija. Objavila i opremila je knjigu Anna Kožuh. Knjiga sadrži letačke uspomene s opisima svih Borisovih starih jedrilica i izvrstan je pregled jedriličarskog doba iz sredine 20. stoljeća. I usput, još jedan moj snažni dojam: “Kako je lijepo kad vas predani prijatelji iznenade takvim letom povodom godišnjice vaše avijatičarske karijere”!

Pilot u prvoj kabini

I još jedna zanimljivost, koja se skriva na gornjim slikama. Kad je pilot Po-2 bacao padobrance, sjedio je na stražnjem sjedištu, jer je nakon odskoka padobranca bio sam u avionu. Padobranac se polako popeo iz prve kabine na krilo, približio se stražnjem rubu krila okrenut licem prema repu aviona i čekao da mu pilot da znak za skok. Kad je dobio znak, jednostavno je napravio jedan korak u prazno. Pilot CSS-13 sjedi na prvom sjedalu. Na restauriranom splitskom Po-2 su radio stanica i prekidač za magnete u zadnjoj kabini, pa pilot kad je sam uvijek sjedi u drugoj kabini, mada bi mogao letjeti i iz prve.

Još trenutak i pilot Olimpije će otkačiti

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja